Wat is een faxserver?

Faxserver

Wat is nu eigenlijk een faxserver en wat kan ik ermee?

Simpel gezegd is een faxserver is een apparaat dat uw huidige traditionele faxmachine vervangt. Het grote voordeel is dat uw huidige faxnummer gewoon blijft bestaan maar dat u voortaan niet meer met losse faxen rondloopt maar dat u keurig netjes de faxen in uw emailbox binnen krijgt. Uiteraard werkt dit principe ook andersom en kunt u ook faxen versturen vanuit uw email client. Wij noemen dit dan ook “Faxen 2.0”. De voordelen t.o.v. uw oude faxmachine zijn dan ook talrijk;
  1. U hoeft nooit meer papier bij te vullen in uw faxmachine
  2. U hoeft nooit meer toner bij te vullen in uw faxmachine
  3. U heeft nooit meer last van een haperende faxmachine
  4. U kunt altijd snel uw faxen terugvinden door ze op te zoeken in uw email client
  5. U kunt wereldwijd uw faxen verzenden/ontvangen vanaf uw laptop, tablet of smartphone
  6. U betaalt een éénmalige aanschafprijs en hoeft nooit meer papier, toner of andere zaken te kopen
  7. U kunt eenvoudig faxen doorsturen via email of doorfaxen naar andere ontvangers
  8. U kunt vanuit iedere willekeurige applicatie waarin u kunt printen ook faxen versturen
  9. U kunt eenvoudig faxmailings verzenden
  10. Papierloos faxen is milieubewust
Zoals u ziet uit bovenstaande opsomming zijn de voordelen van Faxen 2.0 talrijk en waarschijnlijk is deze lijst niet eens helemaal compleet.  
Faxserver
Papierloos faxen met de faxserver
Voor het installeren van een faxserver is wel enige (basis)kennis vereist van IT maar verder dan dat is het klus die redelijk snle geklaart is. U sluit de faxserver aan op uw huidige telefoonlijn en u verbindt de faxserver met uw LAN (uw interne computernetwerk). U configureert de faxserver naar wu behoefte (denk hierbij aan netwerkgegevens zoals het IP adres, de te gebruiken mailbox(en), uw faxnummer(s) en de gebruikers) en u bent klaar om met Faxen 2.0 te starten.   Faxservers zijn verkrijgbaar voor analoge telefoonlijnen alsmede voor ISDN lijnen. We krijgen ook geregeld de vraag naar faxen over IP (FoIP) en alhoewel sommige faxservers dit zeggen te kunnen raden wij dit meestal toch af. De reden hiervoor is dat FoIP vaak voor probleen zorgt. Het gebeurt namelijk vaak dat telecom providers de bandbreedte beperken (om de kosten te drukken), voor spraak maakt dit niet zoveel uit. Als immers de allerhoogste en allerlaagste tonen weggefilterd worden kunt u elkaar toch prima verstaan. Een fax die verstuurd wordt bestaat uit piepjes (welke u vast wel eens heeft gehoord als u per ongeluk een faxnummer heeft gebeld met uw telefoon) en hier ontstaan dan ook de problemen. Als (een deel van) de piepjes worden weggefilterd is de fax onleesbaar geworden welke dus zal resulteren in een onleesbare fax of in een foutmelding van uw faxserver. BPS heeft een compleet assortiment van faxservers welke u hier kunt vinden.